Opatija je iznimno ponosna na svoju prestižnu reputaciju jedne od vodećih gastro destinacija u Hrvatskoj. Višestoljetna ugostiteljska tradicija, uparena s kreativnošću vrhunskih kuhara te obogaćena najmodernijim kulinarskim trendovima, jamac je kvalitete koja ne prestaje oduševljavati i najistančanija nepca.
Ovdašnja kuhinja svoju iznimnost prvenstveno zahvaljuje savršenom spoju „mora i gora“, ubirući iz oba „svijeta“ najbolje plodove i sljubljujući ih u neodoljive kulinarske kreacije.
Na Opatijskoj rivijeri smjestili su se neki od najprestižnijih vrhunskih restorana u Hrvatskoj, ali i brojne tradicionalne konobe s bogatom ponudom domaćih specijaliteta, u kojima možete kušati neke od najcjenjenijih autohtonih delikatesa i savršeno ih upariti s najfinijim vinima regije.
Jedna od glavnih zvijezdi jelovnika koju ovdje nikako nemojte propustiti, svakako je kvarnerski škamp – čuvena mediteranska delicija – koja zbog svoje iznimne arome, tanke ljuske i bogata mesa, slovi za najukusniji u cijelome Jadranu.
Kušajte ga u brojnim izvrsnim varijantama, bilo kao predjelo u kojem se poslužuje sirov – mariniran s tek nekoliko kapi maslinova ulja i limunova soka – ili pak pripremljen „na buzaru“ koja će mu još više naglasiti neodoljivi miris i okus.
Od „plodova gora“, neizostavne su divlje šparoge – „vjesnice proljeća“ i omiljena lokalna autohtona delicija koja raste na obroncima Učke, a u proljeće zavlada jelovnicima opatijskih restorana i konoba, ali i brojnih gastronomskih festivala. Kušajte ih u neizostavnoj, tradicionalnoj fritaji ili sljubljene u izvrsnim kombinacijama s raznim ribljim i mesnim delikatesama (Kvarnerskim škampom ili biftekom), ili pak poslužene s čuvenim istarskim fužima ili pljukancima.
Među gurmanskim poslasticama ovoga podneblja, nezaobilazni su i plemeniti crni i bijeli tartufi koji rastu u Motovunskoj šumi, a spadaju u sam vrh najcjenjenijih namirnica vrhunske gastronomije.
Među neodoljivim plodovima ovoga kraja svakako su i Lovranski maruni, tradicionalno slavljeni na „Lovranskoj marunadi“ – kultnoj gastro manifestaciji, posvećenoj ovom nenadmašnom lovranskom kestenu.
Od poslastica vrijedi spomenuti i opjevane Lovranske „črešnje“, kojima je posvećen tradicionalni festival – Dani trešanja ("Dani črešanj va Lovrane") – tijekom kojeg se mogu kušati raznovrsni kolači, pite i štrudle od ovih iznimno slatkih „kraljica svih trešanja“.
Na poslijetku, ne propustite kušati i jedinstveni gastro-suvenir, trajnu tortu „Opatijsku kameliju“, osmišljenu u čast cvijeta koji je postao simbol Opatije (kao i viteza Higinia Scarpe koji ga je sredinom 19. stoljeća, u glasovitom Parku Angiolina, prvi put zasadio.) Torta je izrađena od izvornog hrvatskog mediteranskog voća – smokve, rogača, naranči i grožđica te badema, marcipana i čokolade, a ostaje svježa čak mjesec dana, zbog čega je idealna i za poklon.